API’ler Dijital Bankacılıkta Müşteri Deneyimini Nasıl Geliştirebilir?

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza dâhil olan kavramlardan biri olan API’ler başta bankacılık olmak üzere pek çok sektörde etkin olarak kullanılıyor. İki farklı uygulamanın bir araya gelmesini sağlayan API sistemi aslında hız ve kullanım kolaylığı sunuyor. Bankacılık sektörüne olan katkılarını anlayabilmek için öncelikle API sistemini anlamak gerekiyor. 

API’ye bir örnek vermek gerekirse yarın havanın nasıl olacağını merak ediyor olalım. Hava durumunu öğrenmek için meteoroloji müdürlüğünü aramamız ve yarınki hava tahminini öğrenmemiz gerekir. Ancak bu hepimiz için uzun ve uğraştırıcı bir iştir. API’ler bu tür durumlarda devreye girer ve bizim uğraşarak zaman kaybedeceğimiz konuları kısa sürede bize sunar. Örnekte olduğu gibi hava tahminlerini meteoroloji müdürlüğü yerine telefonumuzdaki hava durumu bildirimlerinden öğrenmemiz tamamen API’lerin eseridir. 

Dijital bankacılık açısından baktığımızda API’ler bize daha hızlı işlem yapabilme imkânları sunarak banka deneyimlerimizdeki memnuniyeti güçlendirir. Hızlı işlem yapabilme imkânı oluşturarak ödeme, kredi alma gibi ihtiyaçlarımızı pratik bir şekilde tamamlamamıza yardımcı olur. 

Bankacılık API’leri Nedir Ve Gelişmiş Müşteri Deneyimlerini Nasıl Sağlar?

API nedir

Bankacılık sisteminde eskiden müşterilerin kredi almak ya da borç ödemesi yapmak gibi işlemleri için kimliklerini doğrulatmaları gerekirdi. Kimlik doğrulaması ise banka şubelerine gitmekle yapılabilirdi. Ancak dijital bankacılık ve API destekli uygulamaların geliştirilmesi ile birlikte bankada kayıtlı olan kimlik bilgileri müşterilerden talep edilen birkaç bilgi ile eşleştirilerek doğrulanabilir hale geldi.

Bu sayede banka müşterileri kimlik bilgileri ile bankaların yolunu tutmadan da işlemlerini gerçekleştirebilir oldu. API’ler aracılığı ile dijital bankacılık hizmetlerinden yararlanan kullanıcılar kredi talebinde bulunma, havale- EFT işlemleri ve diğer bankacılık işlemlerini hızlı bir şekilde yapmaya başladı. 

API’ler bankalardaki kayıt sistemleri ile kullanıcılar arasında bağlantı kurma, eşleştirme yapma ve işlemler gerçekleştirme imkânı sunan uygulama arayüzü olarak görev yapar. Dijital bankacılık hizmetlerinde oldukça avantajlı olan bu durum ile bütün işlemler hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir. Müşterilerin zamandan tasarruf etmesini sağlayan API’ler gelişmiş müşteri deneyimlerini daha iyi hale getirir. Ayrıca müşterilerin olumlu deneyimler yaşamasını sağlayarak bankanın ve bankacılık hizmetlerinin de öne çıkmasına yardımcı olur. 

Açık Bankacılık API’leri Finansal Hizmetlerin Sorunsuz Entegrasyonunu Nasıl Kolaylaştırır?

Açık bankacılık kavramı son yıllarda bankalar tarafından sıkça kullanılan önemli bankacılık modellerinden biri haline geldi. Eski tip bankacılıkta müşterilerin ödemeleri, harcamaları, gelir ve giderleri sadece müşterisi olan bankada kayıtlı olurdu. Müşterilerin bu bilgileri ancak dilekçe yazarak almalarına ve farklı bir kuruma iletmelerine izin vardı.

Müşteriler sadece bankanın sunduğu kampanyalardan yararlanabilir ve bütün finansal işlemlerini bu banka üzerinden halledebilirdi. Günümüzde dijital yeniliklerin artması ile birlikte bu alanda da değişim yaşandı. Müşterilerin izinleri doğrultusunda gelir, gider, harcama ve kredi ihtiyacı gibi durumları üçüncü kurumlar ile paylaşılabilir hale geldi.

Açık bankacılık adı verilen bu durum gelir- gider bilgileri olan bir müşterinin alışveriş sitelerinden ek kredi alarak alışveriş yapabilmesi gibi imkânlar sağladı. Açık bankacılık hizmetlerinde müşteri bilgilerinin kayıtlı olduğu banka ile üçüncü kurumlar arasındaki bağlantılar ise API’ler aracılığı üzerinden gerçekleştiriliyor.

API’ler kullandıkları arayüz sayesinde hizmetleri daha hızlı bir şekilde müşteriye ulaştırırken banka ve üçüncü kurum arasındaki bilgi akışını da hızlandırıyor. Kısa bir örnekle açıklamak gerekirse taksitle satış yapan bir internet sitesinden alışveriş yapmak isteyen bir müşteri bu alışverişi gerçekleştirmek için gelirinin ne kadar olduğunu gösteren bir belgeyi siteye yüklemesi gerekiyor.

Bunun için çalıştığı kuruma gidebileceği gibi devlet kanallarından sunulan belge hizmetinden de faydalanabiliyor. Ancak bu işlemler uzun sürdüğü için müşteri zaman kaybediyor. Açık bankacılık API’leri ise bu zaman sorununu ortadan kaldırmak adına gelirin yattığı bankadan bilgileri alarak satış sitesine iletiyor.

Bütün bu işlemler saniyeler içerisinde olduğu için müşteri kısa sürede kendisine taksitli alışveriş imkanı sunulup sunulmayacağını da öğrenmiş oluyor. Finansal hizmetlerin entegre edilmesinde de aynı hızı sunan API’ler müşterilerin kampanyalar hakkında daha hızlı bilgi almasını sağlıyor. Aynı zamanda bankalarda yaşanan güncellemelerin ve gelişmelerin müşterilere sorunsuz bir şekilde iletilmesine de yardımcı oluyor. 

Müşteri Odaklı Uygulamalarda Bankacılık API’lerinin En Yaygın Kullanım Durumları Nelerdir?

API

Müşteri odaklı çalışan bankaların hizmetlerini daha hızlı bir şekilde sunmalarını kolaylaştırmak için API’lerden yararlanması gerekiyor. Özellikle dijital bankacılığa geçtiğimiz şu dönemlerde API’ler bankaların müşterileri ile arasındaki ilişkiyi güçlendiren özel kanallar olduğunu söylemek mümkündür. Müşterilerin isteklerini en hızlı şekilde cevaplayarak ihtiyaçlarına uygun çözümlere ulaşmalarını sağlayan API’ler bankacılıkta çoğu alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Hızlı Para Transferi

Müşteri odaklı uygulamalarda bankacılık API’lerinin en yaygın kullanım durumlarının başında para transferleri gelmektedir. Hızlı para transferi olarak da geçen bu kullanım alanında müşteri ile transferin yapılacağı karşı tarafa ait bilgiler hızlı bir şekilde doğrulanır ve para transferi diğer işlemlere göre saniyeler içerisinde tamamlanmış olur. 

Ödemeler

Müşterilerin ödemeleri gereken miktar ile ödeme yapacakları miktarı karşılaştıran ve ödemenin hızla yapılmasını sağlayan API alanıdır. Kredi ödemeleri ve kredi kartı ödemeleri bu tür API’ler üzerinden sağlanır. Fatura ödemeleri, HGS ödemeleri gibi alanlarda da API’ler yaygın bir kullanım alanına sahiptir. 

Kredi İşlemleri

Müşterilerin krediye ihtiyaçları olduğuna dair başvuruların yapılması API’ler aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda kredi ödemelerinin hızlı bir şekilde ve doğrulanmış olarak yapılmasını sağlar. Ticari krediler, konut ve taşıt kredileri, ihtiyaç kredileri başvuruları API sistemi ile kısa sürede sonuçlandırılabilir. Kredi onayları, kredi sözleşmeleri ve bunun gibi krediye dair pek çok konuda API’ler yaygın bir şekilde kullanılabilir. 

Bankalar Açık API’lerle Veri Güvenliğini ve Gizliliğini Nasıl Sağlayabilir?

Bankalar tarafından sunulan açık bankacılık hizmetlerinde API’lerle sağlanan veri akışı çoğu kişi tarafından güvenlik ve gizlilik tehdidi olarak görülmektedir. Bunun temelinde ise bilgilerin başka kişiler tarafından API’ler üzerinden kullanılabilir olması yatmaktadır. İnternet ortamında istenen güvenliğin sağlanamamış olması ve üçüncü kişi ve kurumlarla bilgilerin paylaşılabilir olması açık API’lerde veri güvenlik ve gizliliğini ortadan kaldırmaktadır.

Böyle bir durumda bankaların müşteri verilerini sunarken üçüncü taraflardan teminat alması ve aksi durumlarda yaptırım uygulaması çözüm olabilir. Bankaların seçici davranarak güven kriterlerine uygun olmayan üçüncü taraflara bilgileri sunmaması sağlanabilir. 

Üçüncü Taraf Geliştiriciler Dijital Bankacılığı API’ler Aracılığıyla Dönüştürüyor Mu?

Dijital bankacılık hizmetlerinde ilk zamanlar müşteriler para transferi ve ödeme gibi işlemleri için mobil bankacılık ya da internet bankacılığından faydalanıyordu. Ancak zamanın ilerlemesi ve tüketici toplum özellikleri dikkate alındığında üçüncü taraf geliştiriciler dijital bankacılığı bu sınırların dışına çıkardı.

Üçüncü taraf geliştiriciler dijital bankacılık API’leri ile taksitlendirme, kredi oluşturma ve müşteri ihtiyaçlarına uygun çözümler sunma gibi ayrıcalıklar ortaya attılar. Bütün bu durum ise dijital bankacılığı ödeme ve transferin ötesine yani üçüncü taraf geliştiricilerle daha sık muhatap olmaya itti. Sadece banka işlemleri için değil alışverişler, kampanyalar, genel ihtiyaçlara hızlı cevaplar sunulması gibi nedenlerden dolayı dijital bankacılık API’leri üçüncü taraf geliştiriciler tarafından aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Anıl UZUN