Emeklilik ve Birikim Yatırımları İle Geleceğinizi Güvenceye Alın
Oldukça genç yaşlarda başlayan birikim planı geleceğe dönük yaşlılık dönemini güvence altına alabilmeyi sağlar. Emeklilikte mali açıdan finansal özgürlüğüne kavuşmuş olmak isteyenlerin emeklilik ve birikim konusunu dikkate alması gerekir. Emeklilikte yaşam standartlarında oluşabilecek beklenmeyen durumlar için önceden hazırlıklı olmak bireysel açıdan büyük bir avantaj sunar.
Esasında emeklilik ve birikim yatırımları sayesinde kişi geleceğini garanti altına alır. Yatırım yapmanın yöntemini uzun yıllar deneyerek doğru çıkarımlarda bulunmanın şansı da fark edilebilir. Beklenmedik durumlarda oluşabilecek her türlü nakit ihtiyacı emeklilik dönemi için ayrılmış bir tasarruf planı ile giderilebilir.
Günümüzde en çok kullanılan bireysel emeklilik ve birikim sistemlerinin ana temelinde yatırımcının her ay belirli bir prim ödeyerek birikim elde etmesini sağlayan bir yapılanmadır. Uzun vadede oluşturulan her yeni plan birikimi doğru zamanda başlayabilmeyi sağlayacak bir ipucu olarak görülebilir.
Emeklilik Yatırımları Nedir ve Neden Önemlidir?
Yaşlılık dönemine yatırım yapmak isteyenler, birikim sürecinde gelirin bir parçasını köşeye ayıranlar için emeklilik ve birikim yatırımları nelerdir? sorusunu yanıtlayabilmek oldukça değerlidir. Bireyin finansal açıdan kendini güvence altına alabilmesi ancak bu yöntemle mümkündür.
Emeklilik yatırım ödendiğinde önemini kavrayabilmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Geleceğini güvence altına almak isteyen bir kişi yaşamsal standartlarını her zaman üst düzeyde tutmayı hedefler. İster istemez beklenmedik ani masraflar oluşabiliyor.
Hemen her alanda oluşacak acil masraflar için emeklilik yatırımları oldukça karlı görülebilir. Finansal açıdan bireyin mali portföyünü değerlendirmesi ve kendini güvence altına alınabilmesi için emeklilik yatırım ve birikim uygulamaları oldukça değerlidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir ve Nasıl Çalışır?
Bireysel emeklilik sistemi bankaların bireylere sunmuş olduğu ayrıcalıklı bir tekliftir. Emeklilik döneminde ek gelir elde etmek veya elde ettiği geliri toplu olarak kullanmak isteyenler için bireysel emeklilik ve birikim sistemi oldukça küçük yaşlarda açılır. Banka kampanyaları ile birlikte desteklenen bireysel emeklilik sistemi bir sözleşme üzerine hazırlanır.
Kullanıcı emeklilik ve birikim dönemi geldiğinde yapılan anlaşma doğrultusunda devlet katkısı ile birlikte bireysel emeklilik sistemi içerisindeki tüm tutarı aylık taksitlerle veya toplu olarak ödeme alabilir. Devletin sunduğu katkı payı tutarı oldukça hatırı sayılır bir meblağ oluşmasına fırsat sunar.
Bu tutar değişerek günümüze kadar gelir. Bireysel emeklilik sisteminin en büyük getirisi katılımcının yaşlılık döneminde ek gelir elde etmesini sağlamasıdır. Bununla birlikte vergi avantajı da elde edilebilir. BES sistemine katılan şirketler vergi indirimi desteğinden de faydalanabilir.
Uzun Vadeli Birikim Planları Nasıl Oluşturulur?
Yatırımda en büyük sorun geleceğe birikim olarak başlanılan yatırım hesaplarının bir süre sonra dağıtılmasıdır. Hesaplarda bulunan fonların satılması ve var olan portföyünde dağıtılması ileride oluşabilecek acil durumlara karşı bireyi korumayı ortadan kaldırır.
Bu sebeple her zaman için risksiz piyasalar olarak görülen uzun vadeli yatırım planına sadık kalınmalıdır. Kısa vadeli yatırım planında daha çok günü kurtarmaya yönelik yüksek kazanç sunan ve riskli piyasalar öne çıkarken, uzun vadeli yatırımda bu durum görülmez.
Uzun vadeli birikim yapmak istemeyenlerin finansal özgürlüğe adım adım ilerlediği bu yolda nasıl bir planlama yapması doğru olacaktır? Uzun vadeli birikim planı olanların öncelikle sabretmeyi öğrenmesi gerekir.
Hedefe dönük birikim miktarı belirlenmelidir. Sürekli olarak raporlamalar yaparak ve hesaplar çıkartılarak birikim hesabı üzerinde söz sahibi olmak gerekir. Geleceğe dönük planda finansal durum göz ardı edilmemelidir. Borçlar ve var olan varlıklar dikkate alarak birikim tutarı netleştirilmelidir.
Çocuklar İçin Birikim Yöntemleri Nelerdir?
Çocuklar için birikim hesabı oluşturmak ne kadar önemli? Günümüz bankacılık sistemlerinde online platforma taşınan her işlem birikim yapabilmeyi kolaylaştırıyor. Tasarruf hesabı oluşturanlar belirli platformlar üzerinden birikim yönetimini sağlayabilir. Peki bu durum çocuklar için ne ifade ediyor?
Çocuklar için birikim hesabını yönetme sorumluluğu tamamen ebeveynin elinde bulunuyor. Her çocuğun talep ettiği ihtiyaçlar farklı olduğu kadar birikim yöntemi de birbirinden farklı olabiliyor.
Çocuğun düzenli tasarruf planı oluşturulduğundan haberi olması çocuk için emeklilik ve birikim planı oluşturulurken yaşına bağlı olarak birikim yapılabilecek sabit miktar oranı uzun süre korunmalıdır.
Çocuklara birikim yaptırmak isteyen ailelerin kullanmış oldukları en iyi yatırım araçlarından birisi tasarruf hesabı oluşturmaktır. Yükselen faiz oranları ile birlikte birikimin değeri günden güne artar. Bu sayede gençlik ve yaşlılık döneminde hatırı sayılır bir oranda kazanç elde edilebilir.
Çocuğuna yatırım hesabı açmak isteyenler günümüz online bankacılık sistemleri üzerinden kurumlarla iletişime geçerek mevzuata uygun şekilde hesap açılışını gerçekleştirebilir. Çocuğuna tasarruf alışkanlığı kazandırmak isteyen bir velinin tercih edebileceği birikim hesapları ile birlikte çocuk harcadığı bir şeyin sorumluluğunu üstlenebilir.
Kendine her gün yeni bir hedef koyar ve para kavramının önemini kavrar. Bazı özel bankalar kumbara fon sepeti adı altında küçük birikimcilere özel olarak yatırım hesabı oluşturabilir. Bu birikim fonu sayesinde portföyde en az 20 oranında kamu ya da özel sektör borçlanma araçlarını ve en az %20’si hisse senetlerine yatırılabilir.
Çocukların küçük yaşlarda birikim bilincini aşılayabilmek için 0 – 18 yaş arası çocuklar için sunulan bireysel emeklilik sistemi Kumbara Hesabı ya da Kumbara Fon Sepeti hesabı başvurusunda bulunulabilir.
Emeklilik Yatırımlarında Vergi Avantajları Nelerdir?
Emeklilik yatırımında vergi avantajları bulunur. Bireyin emeklilik döneminde tasarruf ve vergi avantajlarından faydalanabilmesi için yatırım araçları üzerinde bilgi sahibi olması ve yatırımını bu yönde değiştirebilmesi önemlidir.
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında devletin gelir vergisinden indirim sağladığı avantajlı haller bulunur. Emeklilik sigortası prim indirimi alınabilir. Vergi dairelerinde iade işlemlerinde teşvik amaçlı olarak bireyin hazırda bulunan fon hesabına belirli bir miktar ücret yatırılabilir.
Ülkemizde emeklilik ve birikim yatırımın konularından elde edilecek vergi kesintisi 2024 yılı itibariyle muaftır. Emeklilik hakkı kazanan ancak maluliyet ya da vefat gibi durumlardan kaynaklı olarak ayrılmak zorunda kalan katılımcıdan %5 stopaj kesintisi uygulanır. Bunun dışında herhangi bir vergi alınmamaktadır.
Bireysel emeklilik sözleşmelerinin en büyük kârı uzun yıllar birikim yaparak emeklilik döneminde ek gelir elde etmeyi sağlamaktadır. Bir diğer önemli fayda ise seçilen fondan yapılan işlem sürekli kazanç getirir.
Devlet tarafından da ek katkı payı eklenir. 10 yıl kesintisiz olarak sistemde kalan bir birey 56 yaşını doldurduğu anda bireysel emeklilik ve birikim sistemi ile emeklilik hakkı kazanabilir. Bireysel emeklilik sistemi ödemeleri vergiden düşülebilir mi?
Şirkette ücretli olarak çalışanlar ödemiş olduğu primleri, prim ödendiği ayda elde etmiş olduğu brüt ücretin %15’i kadar ve bununla beraber yıllık brüt ücreti aşmayacak şekilde gelir vergisi matbaa indiriminden faydalanabilir.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,
Anıl UZUN