Yatırım Stratejileri ve Planlama: Başarılı Yatırımlar İçin İpuçları

Başarılı bir yatırımcının hayat standartlarına ulaşabilmek ve doğru bir planlama ile istenen zenginliğe kısa sürede oluşturabilmek için ne yapılabilir? Yatırımın hedefini belirleyebilmek ve bu yönde belli bir strateji oluşturmak isteyenler için başarılı yatırım örnekleri farklı ipuçları oluşturabilir.

Öncelikle işi doğru bir yatırım stratejileri ve planlama ile başlamak önemlidir. Yatırım stratejisinde öne çıkan ilk kavram finansal hedefi belirlemektir. Ne kadar sürede nasıl bir birikim yapılmak istemiyor? Bu planlama yapıldıktan sonra yatırım araçlarına geçilir. Peki bu ne olabilir?

Yatırım planı oluşturulurken geleceğe dönük beklenti hesaplanarak kısa vadeli mi orta vadeli mi yoksa uzun vadeli bir plan mı oluşturulacak? belirlenmelidir. Kısa vadeli hedefler genellikle yaz veya kış dönemlerinde yapılacak bir tatil veya yurt dışı etkinliği, birikmiş borçları ödemek ve kredi kartını kapatmak için belirlenen hedeflerden oluşur.

Orta vadeli hedef planında daha çok birkaç yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanan hedeflere yer verilir. Gayrimenkul satın almak, yeni bir araç sahibi olmak örnek verilebilir. Uzun vadeli hedefler tüm ömrü kapsar.

Daha çok yaşlılık dönemine yakın ulaşılması beklenen hedefleri içerir. Kaliteli bir emeklilik planı veya oldukça yüksek bütçeli bir konut sahibi olmak isteyenler uzun vadeli bir hedef belirleyebilir. 

Hedefler belirlendikten sonra ikinci aşamada yatırımcının riski tolere edebilme durumuna göre hangi yatırım aracına yöneleceği belirlenir. Amaç yüksek risk ve yüksek kazanç elde etmek mi? yoksa düşük risk ile uzun vadede küçük kar elde etmek mi? sorusu samimi bir şekilde yanıtlandıktan sonra sektör analizine girilebilir.

Teknik terimler üzerinde bilgi sahibi olunabilir ve bu yönde çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturulabilir.

Yatırım Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

yatırım

Yatırım stratejisi oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli konu gerçekçi bir finansal hedef belirlemektir. Bu hedefe dönük yapılabilecekler listelenerek tüm yöntemler tek tek denenebilir.

Geleceğe dönük kaliteli bir yatırım yapmak isteyen bir kişinin ilk basamak olarak hedefini sınırlandırması önemlidir. Kısa vadede mi yoksa uzun vadede mi kar elde edilmek isteniyor. Yatırım yapıldıktan sonra piyasalarda yaşanabilecek herhangi bir fiyat dalgalanmasından dolayı portföy nasıl etkilenir?

En az hasarla günü kurtarmak için neler yapılabilir? Tüm bu soruların yanıtları verilerek kaliteli bir yatırım stratejisi benimsenmelidir.

Ardından varlık dağılım süreci başlar. Burada en önemli konu hangi yatırım aracına ne miktarda birikim yapılmaya başlanacağını hesap etmektir. Sürekli değer değiştiren artan ve azalan miktarlarda kazanç sunan hisse senedi, fon ya da borsa piyasaları mı yoksa uzun vadede pasif gelir oluşturmayı sağlayacak risksiz gayrimenkul yatırımı mı?

Bu seçim yapıldıktan sonra araştırma aşaması başlıyor. Her sektör tek tek incelenerek yatırım yapılacak alana dönük gelecek vaat eden firmalarla iletişim kurulabilir.

Teknik ve temel analiz süreci kaliteli şekilde yönetildiğinde ileriye dönük istenen doğru yatırım planını oluşturmak oldukça kolaydır. Yatırım aracı seçildikten ve kaliteli bir portföy oluşturulduktan sonra son aşama düzenli takip süreci başlıyor.

Pasif gelir olarak adlandırılan bir gayrimenkul yatırımını her gün gece gündüz takip etmek gerekmeyebilir. Ancak borsa ya da hisse senedi piyasalarında durum aynı değil.

Özellikle merkeziyetsiz piyasalar olan forex ve kripto piyasaları da yüksek risk ve yüksek kazanç getirisi sunan yatırım kanalları arasında yer alıyor. Bu süreçte bireysel olarak yatırımcının riski tolere edebilme kapasitesi üzerinden bir değerlendirme yapılabilir.

Portföy Çeşitlendirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yatırım planı oluşturulurken farklı yatırım alanlarına yönelik birden çok çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturulmak istenebilir. Portföy çeşitlendirmesi sayesinde yatırımın riski azalır ve ileriye dönük daha çok kar elde edilebilir.

Portföyün oluşturulması aşamasında çeşitlendirmeye gidecek bir yatırımcının birden çok sektöre ilgi duyması ve bu alanda araştırma yapması gerekiyor.

Riskin sonunda elde edilecek getiri kıyaslanarak hedefe dönük bir işlem yapılabilir. Portföy çeşitlendirme kavramı tek bir yatırım alanı değil birden çok varlığa yönelmek anlamına gelir. Bu sayede yaşanabilecek bir piyasa dalgalanmasından etkilenerek kayba sebep olabilecek varlık sayısı azalır. Bu sayede risk daha az hale getirilir.

Peki portföy çeşitlendirme işlemi nasıl yapılır? Yatırım piyasalarına ilk kez adım atacak bir kişinin en çok merak ettiği konu portföy çeşitlendirmesi yapım aşamasıdır.

Uzmanların sürekli olarak dile getirdiği “sepetinizde tek bir varlık sınıfı bulundurmayın” diyerek uyardığı portföy çeşitlendirmesi yapılırken birden çok aşamaya dikkat etmek gerekiyor.

Öncelikle varlık sınıfları tek tek belirlenmeli ve bu alanda çoklu bir yatırım yapmaya gidilmelidir. Altın, gümüş gibi farklı emtialardan faydalanılabilir. Hızla büyüyen sektörlerden hisse senedi satın alınabilir. Sabit getirili menkul kıymetlerden tahvil pozisyonu ile portföy dengelenebilir.

Pasif getiri sunan gayrimenkul yatırımına yönelenebilir. Bu ve benzeri çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturulduktan sonra en önemlisi sektörlerin dağılımını doğru planlayabilmektir. Teknoloji sektörü, gıda sektörü, giyim sektörü, sağlık sektörü gibi farklı seçeneklere yönelmek her zaman artı kazanç sunacaktır.

Risk Yönetimi ve Sigorta Nasıl Yapılır?

Portföy oluşturulurken yatırım yapan kişinin risk yönetimini sağlayabilmesi için aldığı tüm tedbirler ileride daha büyük kayıpların önüne geçebilmek içindir. Risk yönetimine başvuran bir kişinin belirlediği stratejiler arasında ileriye dönük oluşabilecek mal varlığı kayıplarını önleyici sigortalama işlemine de önem verilir.

Risk yönetimi yapılırken öncelikle riskin tanımlaması yapılmalı ve ardından analiz edilmelidir. Analiz aşamasında tüm olasılıklar göz önüne alınarak genel portföy üzerindeki etkisi incelenmelidir. Ardından risk yönetim stratejilerinin tek tek denenmesi ve bu alanda yatırıma en uygun olan stratejinin uygulanması beklenir.

Risk nasıl azaltılır? Risk transferi nasıl yapılabilir? Riskten kaçınılabilir mi? Tüm bu soruların cevabını vermeye çalışmak önemlidir.

Sigorta yapım aşamasında ise ihtiyaçlar üzerinden bir planlama yapılır. Bireysel olarak ihtiyaçlar belirlendikten sonra bu yönde maddi bir yatırım aşamasına geçilir.

Sigorta türü belirlendikten sonra sigorta şirketi ile iletişime geçilerek ödeme planı ya da ileride oluşabilecek risklere karşı nasıl bir koruma sağladığı hakkında bilgi alınabilir. Olası durumda tazminat alınabilir mi? Tüm bu süreçte şeffaf bir politika izleniyor mu? sorularına yanıt aranmaya çalışılır.

Yatırım Hedefleri Nasıl Belirlenir?

yatırım hedefleri

Yatırım hedefleri belirlenirken öncelikli kişinin bireysel kazancı üzerinden finansal başarısına giden yolda takip ve tedbir yöntemleri kullanılarak bir standart belirlenir. Yatırım hedefinde esas amaç, hedefleri açıkça ortaya koyabilmektir.

Muhakkak ki bu hedeflerin gerçek hayatta takip edilebilir ve uygulanabilir olmasına dikkat edilmelidir. Ulaşılabilir hedeflere yönelmek gerekir. Bireysel olarak finansal durumu ortaya koyan en önemli faktör yaşam tarzlarıyla uyumlu bir portföy oluşturabilmektir.

Ardından hedefe dönük ne kadar sürede nasıl bir gelişim sağlanması gerekiyor. Bu sorunun cevabı üzerinden bir planlama yapılır yatırım hedefindeki esas temel ne kadar süreyi için belirlendiğidir kısa vadede mi yoksa uzun vadede mi bir kazanç sağlanmak istemiyor? bu sorunun cevabını vermeye çalışmak gerekir.

Yatırım Planları Nasıl Değerlendirilir?

Yatırım planı yapan bir kişinin değerlendirme aşamasında kullandığı strateji üzerinden ölçüm yapması önemlidir. Hedefe dönük düzenli bir takip süreci ancak ölçülebilir kriterler üzerinden mümkün hale gelir. Ardından yapılan planlamada portföyün performans analizi değerlendirmeye alınır.

Tüm riskler, elde edilen getiri ve elden giden nakit kağıda dökülür ve düzenli olarak takibi yapılır. Uzun süredir üzerinde çalışılan portföy hangi alanlara hitap ediyor? çeşitlendirilmiş bir portföyün yatırım planındaki esas yerini fark edebildikten sonra son aşama var olan yatırımın korunması dönemi başlar.

Elde bulunan varlığın kaybedilmeden uzun süre korunaklı şekilde üzerine ekleme yapılarak büyütülmesi ve denge pozisyonunun gözetilmesi beklenir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Anıl UZUN