Yatırım Yapmanın Temel İlkeleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru bir yatırım yapmanın en temel ilkesi gerekli olanı anlamak ve uzun vadeli stratejilere yönelmektir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken püf noktalar tasarruf planında başarılı olabilmeyi sağlayacaktır.

Yatırım alanını çeşitlendirerek farklı yatırım kollarına yönelmek uzun vadeli yatırımcının en büyük hedefidir. Gelecekte büyüyen bir sermaye ile her an artan düzenli bir gelir elde edebilmek için uzun vadeli yatırım planına dikkat etmek gerekir.

Piyasa dalgalanmalarına karşı var olan yatırım korumayı sağlayacak en temel adım uzun vadeli yatırım yapabilmektir. Peki uzun vadeli yatırım nasıl yapılabilir? Piyasa araştırılabilir. Yapılan analizler neticesinde en doğru yatırım alanına yönelenebilir.

Hedef belirlemesi yapılır ve özellikle portföy çeşitlendirmesine dikkat edilir. Düzenli aralıklarla seçilen yatırıma katkı sağlanarak sabırlı olmayı bilmek önemlidir. Piyasalarda yaşanabilecek ani bir dalgalanmadan kaynaklı olarak kurda oluşabilecek iniş ve çıkış bireysel yatırımcıyı aldatmamalı ve elinde bulunan varlığı her şartta korumayı bilmelidir.

Yatırım Nedir ve Uzun Vadeli Yatırım Nasıl Yapılır?

yatırım

Yatırım en genel tanımı ile gelecekte değer kazanması beklenen ve bu amaçla belli bir miktarda varlığı köşeye ayırma sürecine denir. Amaç sermayeyi daha büyük hale getirerek gelecekte finansal özgürlüğe daha hızlı ulaşabilmektir. Bu amaçla yatırım planında uzun vadeli yatırım neden önemlidir?

Kısa vadeli yatırımların riskli olduğu artık bilinmelidir. Süreçte yatırımcının elinde bulunan varlığı katlayarak artırması gerekirken oluşan riskten kaynaklı kayıplar faydadan çok zarara sebep olabilir.

Bu sebeple geleceğe yatırım uzun vadeli yatırım ile şekillendirilebilir. Var olan sermayeyi daha büyük hale getirmek için uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler nelere dikkat etmelidir?

Öncelikle hedefler belirlenmelidir. Büyüme hedefine yönelik zaman sınırlaması yapılarak finansal özgürlüğe kavuşuncaya kadar uzun vadeli plana sadık kalınmalıdır. Riski tolerans seviyesi incelenmeli, risk alabilme kapasitesi değerlendirilerek bu anlamda ilk kararlı adım atılmalıdır.

Piyasalara dönük araştırma yapılarak ileride yüksek kazanç sunabilecek performansı ileri seviyede görülen finansal araçlara daha çok ağırlık verilebilir.

Portföy çeşitlendirilmesi yöntemi uzun vadeli yatırım sürecinde oldukça değerlidir. Sektöre göre dağılım yapılarak riskin paylaştırılması sağlanabilir. Düzenli olarak yapılan yatırımlar uzun vadeli yatırım stratejisine oldukça uygundur.

Yatırım Türleri Nelerdir ve Hangisi Sizin İçin Uygundur?

kripto yatırımı

Günümüzde yatırımcıların daha çok tercih ettiği yatırım türleri hangileridir ve bireye hangisi uygun olabilir? Bu konuya açıklık getirirken yatırım türlerinin neler olduğunu bilmek gerekir.

Risk tolerans seviyesine göre her kişi için farklı olan en uygun yatırım seçeneği konuyla ilgili bilgi sahibi olduktan sonra ancak tahmin edilebilir. Yatırım türleri arasında hisse senetleri, tahviller, emtia, gayrimenkul, kripto paralar, fon yatırımları veya işletme yatırımları sayılabilir.

Yaygın olarak kullanılan hisse senetleri yatırımıdır. Şirket ortaklarına ait payı temsil eden hisse senedi uzun vadeli yatırım için oldukça uygundur. Tahviller hem şirket hem de devlet tarafından borçlanma araçları olarak kabul edilir. Sabit gelir kaynağı oluşturmak isteyenler için portföyde yer alması önerilir. 

Gayrimenkul yatırımı ev, iş yeri veya bir arsa gayrimenkul yatırımı kategorisinde pasif gelir elde etmeyi sağlayacak yatırım kanalı olarak öne çıkar. Portföy çeşitlendirmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Altın, gümüş gibi her an değerlenen yatırım kaynakları da portföyde olmazsa olmaz araçlardır. Merkeziyetsiz online sanal para birimi kriptolar risk seviyesini tolere edebilen için önerilebilir.

Risk ve Getiri İlişkisini Nasıl Değerlendirebilirsiniz?

Risk ve getiri ilişkisi bireyin bakış açısına göre değişkenlik gösterir. Ekonomik özgürlük yolunda ilk adımı atan bir kişinin riski tolere edebilme seviyesi ile bu alanda belirli bir seviyeye ulaşmış profesyonel bir yatırımcının yaklaşımı daha farklıdır.

Bazı riskler kişinin elinde olarak bazıları kişinin elinde olmadan meydana gelir. Beklenmeyen risk olarak adlandırılan zamansız harcamalar getiri de oluşacak avantajın zamanla yok olmasını sebep olabilir.

Kişinin konuya gerçekçi yaklaşarak düzenli işinden elde ettiği net getiri ile beklentisini iyi analiz edebilmesi gerekir. Bu açıdan yatırım araçlarına yönelik doğru analizler ve piyasa koşullarını değerlendirmeyi sağlayacak doğru bir bakış açısı kazanmak gerekir.

Risk ve getiri arasında nasıl bir denge vardır? Yüksek riske sahip olan yatırımların yüksek getiri sunduğu söylenebilir. Fakat bu durum her piyasa koşulunda doğru değildir.

Bazı durumlarda yüksek getiri yüksek kayıpları tetikleyebilir. Bireysel olarak riski tolere edebilme durumu yatırımcının portföyünü çeşitlendirirken oldukça önemli bir konudur.

Risk ve getiri ilişkisi bireysel kazanımlara yönelik olarak değişkenlik gösterebilir. Bazısı için düşük riskli olan yatırım alanları daha güvenilir görülürken bazısı için kısa sürede finansal özgürlüğe kavuşabilmek için yüksek risk barındıran fakat aynı oranda yüksek getiri sunan yatırım araçları daha kıymetlidir.

Uzun Vadeli Yatırım Stratejileri Neler İçerir?

Uzun vadeli bir plan oluşturacaklar için en doğru yatırım stratejileri nelerdir? Büyümeye adım adım ilerleyen bir kişi uzun vadeli portföyünü genişletirken her zaman için içinde bulunduğu şartları doğru analiz edebilmelidir.

Portföyü düzenli olarak gözden geçirerek ne durumda olduğu izlenmeli ve raporlanmalıdır. Finansal açıdan belirli bir seviyeye ulaşmış kişiler artık sabırlı olabilmenin büyük getiri sağlayacağını bildiği bir gerçektir.

Varlık dağılımı, tahvil, hisse senedi, emtia ya da gayrimenkul gibi farklı sınıflara ayrılarak riskin dağıtılması sağlanabilir. Uzun vadeli yatırım stratejilerinde bir başka önemli detay otomatik yatırım sistemidir. Bankaların daha çok sunmuş olduğu o yüksek kâr sağlayan otomatik planlara yatırım yapılabilir.

Kısa Vadeli Yatırım Stratejilerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kısa vadeli yatırım stratejisinde dikkat edilmesi gerekenler oluşabilecek riskleri minimize hale getirmeyi sağlar. Amaç yüksek tutar elde etmekse kısa vadeli yatırım stratejileri oldukça uygundur.

Hızlı şekilde yükselmeyi sağlayan bu yatırımlar belirsizlikte taşır. Kısa vadeli yatırım stratejisinde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında en önemlisi hedeflerin doğru yönde belirlenmesidir. 

Riskler analiz edildikten sonra piyasada bir araştırma yapılır. Piyasada en çok getiri sunan tahminlerde bulunan analistleri dikkatlice takip edilir.  Yatırımcının dikkat ettiği diğer detay likidite konusudur.

Kısa vadeli yatırımcının fon alım satımlarında stop loss emir uygulamasını aktif hale getirmesi önerilir. Var olan portföyde oluşabilecek riskleri önleyerek kontrol dışı bir adım atılmasının önüne geçilir.

Aniden yaşanabilecek fiyat düşüşü nedeniyle var olan birikimin hızla erimesini önlemek için en doğru pozisyona emir vermek gerekir. Bu süreçte her yatırımcının bilmesi gereken şey aniden değişebilecek piyasa değerine karşı hızla tepki verebilmek ve disiplin oluşturmaktır.

Duygusal hareket ederek kararları bu yönde vermek stratejiye bağlılığı azaltır. Amaç bir pozisyonu kapatırken yeni bir pozisyonu açacak cesarete sahip olarak riskleri göze alabilmektir.

Yatırımcının unutmaması gereken en önemli detay kısa vadeli yatırımda hızlı kâr edebilmektir. Bu sebeple uzun vadeli yatırıma göre daha çok risk payı içerir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Anıl UZUN