Dijital Reklamcılık ve Veri Analitiği

Dijital reklamcılık tanıtım faaliyetleri için son derece önemli bir nokta. İletişim yöntemlerinde yaşanan değişmeler, yeni sürece adapte olma konusunda şirketlerin bu konuda bilgi sahibi olmalarını zorluyor. Rutin hayatımızda teknolojinin giderek yerleşmesi, ilişki kurma şeklini de değiştirmiş durumda.

Artık zamanımızın çoğu çevrimiçi ortamlarda geçiyor. Uzun dönemdir şirketler ile tüketiciler arasındaki iletişim, dergi ve gazete reklamları şeklinde fiziksel olarak sağlandı. Zamanla gelişerek, radyo ve televizyon gibi kanalar sayesinde markalara erişim sağlandı. 

Günümüz artık bu tür reklam faaliyetlerini kaldırmıyor. Dünya üzerinde aktif olarak 5 milyara yakın kişi internet kullanıcısı durumunda. Sadece sosyal medyada bulunan kişi sayısı 4 milyar iken, bu gerçeği fırsata dönüştürmek isteyen şirketler reklamcılık konusunda dijital ortamları tercih ediyor.

Bu alanda başarı gösteren şirketler, dijital reklamcılığın önemini kavramışlardır. Peki, şirketleri bu derecede başarılı yapan dijital reklamcılık kavramı nedir?

Bu kavramın iş süreçlerindeki etkisi nedir? Nasıl iş süreçlerine entegre edilir? Hazırsanız başlayalım…

Dijital Reklamcılık Kavramı

dijital reklamcılık

Şirket tarafından internet ve dijital iletişim kanallarının kullanılması ile marka, ürün ve hizmetlerini geniş kitleye duyurmak için kurmuş olduğu iletişimdir. Sanal âlemde karşımıza çıkan reklamlar dijital reklamcılığa örnek gösterilebilir.

Dijital reklam olarak, blog, sosyal medya sayfaları, mobil uygulamaları ve internet platformlarında yer alan tüm reklamları örnek gösterebiliriz. Dijital dönüşümler ile şirketler, pazarda yer alan ve hedef kitle olan müşterileri için iletişim kurmada dönüşüme uğramıştır.

İletişim konusunda artık daha fazla seçenekler ortaya çıkıyor. Beş milyarı geçkin bir nüfusun akıllı telefonlarda internet kullanması, işletmeleri dijital reklamcılığa yöneltiyor. Marka bilinirliğini ön plana çıkarmak adına dijital reklamcılık günümüzde artık şart gibi gözüküyor.

Dijital Reklamın Geleneksel Reklamdan Farkı

Kavram net olarak anlaşıldığına göre, geleneksel reklam ile dijital reklam arasındaki farkları merak edenler mevcuttur. Gerek geleneksel reklamcılık gerekse dijital reklamcılıkta mantık aynıdır. Marka bilinirliğini, satışları arttırmak adına gerçekleştirilen ürün ve hizmet tanıtımı amaçlanır.

Aynı mantıkta birleşen reklamcılık anlayışı gelişen teknoloji ile farklı ortamlara taşınmıştır. Dijital reklamcılıkta, geleneksel reklamcılık anlayışı yoktur. Reklamlar panolarda, dergilerde ve geleneksel kanallarda yayınlanır.

Yeni nesil reklamcılık olarak bilinen dijital reklamcılık, Tiktok, Google, Facebook vb. gibi dijital kanallar kullanılarak yayınlanır. İmkân olarak dijital reklamcılıkta sayısız araç ve kaynak mevcuttur. Bu kaynak ve araçlar ile istenilen kitleye ulaşmak, onları anlamak, oldukça kolaydır. 

Şirketler dijital reklamcılığı kullanarak, tüketici davranışlarını anlayarak onların kendilerinden ne beklediklerini keşfedebilecektir. Onlara sunacakları ürün ve hizmet hakkında birçok veriye sahip olabilirler.

Bu avantajlara ilave olarak, dijital reklamcılık ile hangi kitleye hitap edileceği belirlenebilir. Geleneksel reklamcılık anlayışında, belli zaman aralığında reklam televizyonlarda gösterilir. Fakat bu reklam türü ile şirketler reklamın kimler tarafından görüntülendiğini kestiremez. 

Alıcının kişiliğine göre odaklanan reklamlar, dijital reklamcılık anlayışında sosyal medya platformlarında gerçekleşir. Spor malzemeleri ticareti yapan e ticaret işletmesi, spor ile ilgisi olmayan kişilere reklam vermez.

Dolayısı ile finansmanını boş yere harcamaz. Dijital reklamcılık ile geleneksel reklamcılık arasında bir diğer fark ise reklamın gerçek zamanlı olarak izlenmesidir. Büyük miktara veri ile gelen dijital reklamcılık, performansı gerçek zamanlı olarak takip eder.

Bu sayede reklamları görüntüleyen ve etkileşim içinde olan kişilerin demografik yapısını, ilgili olduğu alanları ve alışkanlıklarını tahmin edebilir. 

 Dijital Reklamcılıkta Avantajlar

Birçok şirket dijital reklamcılığı şu nedenler ile kullanmayı hedefler;

  • Marka bilinirliliğini ön plana çıkarmak
  • Ürün satışlarında yükseliş sağlamak
  • Nitelikli ve potansiyel müşterilere ulaşmak
  • Tekrarlı satın almalarda artış sağlama

Dijital reklamcılığın ortaya çıkardığı avantajlar ile işletmeler dijital reklamcılık konusunda motive olur. Şirket tarafından istenilen sonuçların alınması ve bunların ölçülebilir olmasını sağlanması için dijital reklamcılık tercih edilir.

Dijital reklamcılıkta ön plana çıkan faydaların bazıları şunlardır;

  • İstenilen hedef kitleye ulaşılır. Geleneksel reklamcılıkta, kiralan reklam panosu ile en fazla yayalar ve sürücüler hedef kitleniz olur. Fakat dijital reklamcılık ile işletme ile ilgisi olan kişilere ulaşmış olursunuz. Reklam ile ilgili tüm harcamalar bu yönde gerçekleşir. Bu sayede reklamlarınızı, işletme için önem arz eden kişilere odaklarsınız. 
  • Dijital reklam ile ölçülebilir sonuçlara ulaşabilirsiniz. Gerek çevrimiçi olsun gerekse çevrimdışı olsun, reklamcılık faaliyetlerinizi takip etmek istersiniz. Şayet bunun aksini düşünürseniz, belirlediğiniz stratejinin ne işe yarayacağını kestiremezsiniz. Bu anlamda dijital reklamcılık ile kampanyanızın sonuçlarına rahat bir şekilde erişebilirsiniz. Sizin adınıza Google Ads gibi dijital reklam platformları, kampanyanızı izler. 
  • Dijital reklamcılık anlayışında her bütçeye göre reklam hazırlanabilir. İster büyük işletme isterse küçük işletme olsun, dijital reklamcılıkta her işletmeye uygun reklam rahatlıkla kullanılabilir. Her bütçeye uygun reklamlar oluşturabilir. Geleneksel reklamcılıkta gerek televizyonlarda gerekse reklam panolarında verilen reklamlar yüksek maliyet tutar. Yüksek bütçe gerektirmeyen dijital reklamcılık sayesinde finansal anlamda tasarruf sağlanır. Günümüzde finansal kaynakların yönetimi de önemlidir. 

Dijital Reklamcılık Örnekleri

reklamcılık

Planlamalarınızda hangi uygulamaların kullanılacağı bu reklam modeli için önemlidir.

Bundan dolayı en iyi sonucu elde etmeniz için sizlere yardımcı olacak 4 uygulama örneği üzerinde duracağız.

1.SEM (Arama Motoru Reklamcılığı): Google’ın internette aramalar için sağladığı kaynak, dijital dönüşümün bir işaretidir. Saniyede 75 bin arama yapılan Google’de büyük bir datayı işletmeniz için verimli hale getirebilirsiniz. İşletmenizi için bu adımlar önem taşır.

2.Görüntülü Reklamcılık Fikri: Geleneksel reklamcılık anlayışında, ekranı kullanmak ve kullanıcıların dikkatini çekmek adına resim ve metin oluşturma anlayışı yer alır.

Dijital reklamcılık anlayışında ise, web sitelerinde banner gösterimlerinin yanı sıra reklam alanları kullanılır. Bunlar dijital reklamcılıkta en yaygın yöntemlerdir. Spor malzemeleri satan e ticaret sitesi için, spor haber portalının sayfalarına reklamlar konulabilir. 

3.Sosyal Medya Platformlarında Yer Alan Reklamla: hedef kitle ile konuşmak adına en etkileyici reklam türüdür. Youtube, Facebook, İnstagram vb. gibi sosyal medya platformlarına her geçen daha fazla kişi kullanıyor.

Yapılan araştırmalara göre, ortalama olarak kullanıcılar bu platformlarda yaklaşık olarak en az 1 saat zaman geçiriyor. Marka bilinirliği adına ve dijital varlıklarında güçlendirme yapmak adına bu platformlarda ürün ve hizmet tanımı esastır. 

4.E-Posta Kullanımı İle Pazarlama: E-posta günümüzde hala kullanılan ve çağın en eski kanalıdır. Günümüzde bu kanal yüzde 2 ile 3 oranında artış sağladı. Bu kanalı kullanarak çok sayıdaki insan, iletişim içerisinde oluyor. Tüketicinize yaklaşabilmek adına bu kanalı da kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmada, tüketicilerin yüzde 99 unun e postalarını her gün kontrol ettiği yönünde. 

Veri Analitiği 

Şimdi bu aşamada Veri Analitiği konusuna geçelim. Verilen toplanması, bir yerde depolanması, kategorize edilerek analiz edilmesi süreçlerini kapsayan bir disiplindir. Veri analitiğinde temel amaç, kişilerin eğilimlerini bulmak, ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak için verilere istatistik açıdan analiz ve teknikler uygulamaktır.

Gerçekleşen iş süreçlerinin analiz edilerek daha iyi bir hale getirmektir. Veriler üzerinde analizlerin yapılması için bilgisayar programlarına ihtiyaç duyulur. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Anıl UZUN