Piyasa Çöküşlerini Yönetmeye Yönelik Yatırım Stratejileri Nelerdir?

Aktif yatırımcının korkulu rüyası piyasa çöküşlerinde yatırım konusunda neler yapılabilir? Özel olarak benimsenebilecek stratejiler var mıdır? En iyi yatırımcının dahi merak ettiği bu sorunun cevabı aslında deneyimi arttırmakla daha kolay verilebilir.

Piyasanın beklenmeyen bir krize dönüştüğü anda yatırımdaki ana sermayeyi koruyabilmek üzere oluşabilecek zararları önleyebilmenin bazı yöntemleri bulunur. Bu püf noktalar daha önceden yaşanmış piyasa çöküşlerinde denenmiş ve yatırım üzerinde etkili olan stratejilerdir.

Öncelikle yatırımcının piyasada yaşanabilecek ani krize karşı önceden önlem almış olması gerekir. Bu önlemlerden ilki yatırımı uzun vadede korumayı sağlayacak bir strateji ile büyütebilmektir. Piyasa çöküşlerinde yatırımcıyı kurtaracak en önemli hamle elbette ki portföyün çeşitlendirilmesidir.

Portföy’de tek bir yatırım aracına yatırılan mal varlığı kriz dönemlerinde büyük kayıplara sebep olabilir. Büyük kayıpları önleyebilmek için varlık dağılımını doğru şekilde yapmak gerekir.

Piyasa çöküşlerinde en çok dikkat edilmesi gereken şey hisse senedi yatırımlarıdır. Bu sebeple portföyde hisse senetlerine daha az ağırlık verilebilir. Daha güvenli olabilecek yatırımlar arasında bulunan fonlar veya tahviller tercih edilebilir.

Olası etkilere karşı yatırımı paylaştırma konusunda gayrimenkul, hisse senedi veya emtialar tercih edilebilir. Portföyün çeşitlendirilmesi büyük zarara uğramanın önüne geçecektir. Her zaman için nakit pozisyonu en doğru şekilde yönetmek önemlidir.

Bu sayede likidite sağlanabilir. Ani durumlarda alım satım yapma ihtiyacı hissedildiğinde oluşabilecek riskleri de azaltacaktır. Piyasada uygulanan otomatik emir uygulamaları da oldukça verimli sonuçlar elde edebilmeyi sağlar.

Herhangi bir risk oluşumuna karşı Stop- Loss emirleri açık hale getirmek ani fiyat düşüşlerinde ulaşabilecek büyük zararın önüne geçecektir.

Yatırımcılar Hisse Senedi Piyasasındaki Çöküşlere Nasıl Hazırlanabilir ve Tepki Verebilir?

hisse senedi piyasasındaki çöküşler

Hisse senedi piyasalarında aktif olarak yatırımı bulunanlar çöküşlere karşı nasıl hazırlanabilir? Böyle bir durumda aniden panik yapmaya gerek kalmadan doğru tepki nasıl verilebilir?

Yatırımcıların korkulu rüyası ekonomik kriz veya çöküş dönemlerinde piyasalarda oluşan manipülasyon ortamıdır. Yanlış hamleler bu süreçte büyük yatırımların hızla erimesine sebep olmuştur. Dünyada bunun benzer örnekleri çokça fazladır. Peki böyle bir durumda uzmanlar ne öneriyor?

Yatırımcılar hisse senedi piyasasında olası bir çöküşlere karşı nasıl hazırlanabilir? Öncelikle her kişinin kendine has bir birikim stratejisi olduğu biliniyor. Böyle bir durumda bireysel olarak çöküş dönemlerinde kişinin ruh sağlığını koruması değerlidir.

Bu sebeple bireysel risk toleransı hesaplanarak çöküşlere karşı duygusal olarak daha donanımlı hale gelinmelidir. Eğer büyük risk alan kişi yatırımında büyük çöküşe uğradığında oluşabilecek kaybı göze alabiliyorsa risk payını artırarak büyük kazançlar hedeflemelidir. 

Eğer büyük riskleri göze alamıyorsa yatırım yaparken bu tarz bir detaya da dikkat etmelidir. Yatırımcının her zaman için bir B planı bulunmalıdır. Riskleri azaltacak her türlü yol mübahtır. Farklı sektörlerdeki hisseler farklı varlık sınıflarına yönelmek kısacası portföyü çeşitlendirmek bu süreçte faydalı olacaktır.

Piyasa çöküşleri çoğu zaman anlık toparlanmaya doğru hızla yükselir. Uzun vadede getiri sağlamayı hedefleyenlerin anlık çöküşlerde duygusal olarak panikleyerek satış yapmaması gerekir. Elbette ki bu süreçte profesyonel bir danışmandan destek almak daha iyi atlatabilmeyi sağlayacaktır.

Piyasadaki Gerileme Sırasında Hangi Yatırım Stratejileri Sermayenin Korunmasına Yardımcı Olur?

Her yatırımcının başına gelebilecek piyasa gerilemelerinde sermaye nasıl korunabilir? Buna uygun benimsenebilecek yatırım stratejileri var mıdır?

Öncelikle unutulmaması gereken şey dünya üzerindeki her yatırımcının piyasa çöküşlerini aynı tepkiyi vermeyeceğidir. Ancak başarılı yatırımcıların böyle bir durumda nasıl tepki verdiği de analiz edilebilir.

Genellikle var olan sermayeyi korumak isteyen yatırımcının piyasada gerileme yaşandığı dönemde her zaman güvenli liman olarak gördüğü sığınağa yerleştiği fark edilmiştir.

Piyasada gerileme yaşandığında her zaman yükselişe geçen varlıklar tercih edilir. Bu sayede risk payı düşürülür. İstikrarlı bir ilerleyiş görülebilir. Güvenli liman olarak görülen yatırım araçları arasında tahviller, likit fon uygulamaları, altın gibi değerli madenler bulunur.

Piyasa gerilemeleri sırasında kişinin yatırımını koruyabilmesi için öncesinde sabit gelir getirecek bazı menkul kıymetlere yatırım yapması önerilir. İstikrarlı getiri burada en önemli kavramdır.

Sabit şekilde uzun yıllar getiri sunabilecek menkul kıymetler her zaman değerli görülür. Piyasa gerilemesi sırasında kişinin var olan portföyünü yeniden incelemesi ve oluşabilecek risklere karşı neler yapılabilir? sorusunu iyi şekilde analiz edebilmesi de değerlidir.

Savunma Yatırımları ve Güvenli Liman Varlıkları Çöküşlerde Etkili midir?

Piyasa çöküşlerinde yüksek performans getirisi sunacak ve yatırımcının sermayesini korumayı sağlayacak etkili stratejiler arasında savunma yatırımları ve güvenli liman varlıkları kabul edilebilir.

Pek çok yatırımcının dikkat ettiği bu husus riskli olabilecek piyasalarda aktif kalabilmeyi sağlamıştır. Savunma yatırımlarının bireysel portföyü çöküş dönemlerinde korumasındaki en önemli faktör düşük riskli oluşudur.

Güvenli liman olarak görülen altın, gümüş gibi değerli madenler bu süreçte düşük risk ve aynı zamanda uzun vadeli gelir fırsatı sunar. Büyük dalgalanmalar da dahil piyasalardaki anlık değişimden çok az etkilenen ve yatırımcıya her an getiri sunan portföylerdir.

Savunma yatırımları ve güvenli liman varlıkları diğer varlık sınıflarına göre farklı bir strateji ile hareket edebilmeyi sağlar. Çünkü piyasa çöküşlerinde riskli görülebilen varlıkların hepsi kaybedilebilir. Ancak güvenli liman varlıkları değer kazanır.

Ancak bu şu demek değildir; güvenli liman varlığı olarak görülen ve düşük risk bulunan yatırım kanalları uzun vadede getiri sunsa da kısa vadede yüksek kazanç ve zenginlik hedefiyle pekte uygun değildir. Bu yönüyle portföyü genişleterek hem riskli hem risksiz yatırım araçlarını tek bir potada eritebilmek değerlidir.

Yatırımcının istikrarlı ve uzun vadede kazanç sağlayacak getirilere yönelmesi pasif gelir elde edebilmek için benimsenmiş bir yönetim stratejisidir. Her zaman için portföyde uzun vadede getiri sunacak bir yatırım aracının bulunması kişinin geleceğe dönük kendini daha güvenli hissedebilmesi için de önemlidir.

Tarihsel Piyasa Çöküşleri ve İyileşmelerinden Hangi Dersler Çıkarılabilir?

piyasa çöküşü

Şimdi de biraz geçmişe bakalım. Tarihte piyasa çöküşlerinde yatırımcılar nasıl davranmışlar? Büyük çöküşlerin ardından gelen iyileşme sürecinde ne gibi mesajlar yatıyor? Dünyanın her yerinde tarihsel geçmişe bakıldığında piyasalarda büyük çöküşlerin yaşandığı buhranlı dönemler göze çarpıyor.

Bu bir döngü süreci paranın var olduğu günden beri yaşanabilecek bu tür riskli piyasalar halen günümüzde karşılaşılabilecek durumlar arasında yer alıyor. Bu doğal süreçte kişinin çöküş ve yeniden yükseliş anlarında ne yapması gerektiği daha kıymetlidir. 

Öncelikle ileriye dönük büyük yatırım hedefi bulunan kişilerin bu tarz gelişmelere açık olması gerekir. Önemli olan burada kabulleniş ve bu yönde doğru önlemleri alabilmektir.

Piyasa çöküşlerine tarihsel verilere bakarak tahmin edebilmek oldukça zordur. Bu nedenle uzun vadeli yatırımcının her zaman için düzenli birikim yollarına başvurması ve kendini büyük çöküşlere karşı hazırda tutması gerekir.

Tarihsel döngüye bakıldığında yaşanan büyük çöküş anlarında en büyük hatanın panik satışı olduğu fark edilmiştir. Duygusal olarak yatırımcının aniden karar vermesi sonucu elindeki varlığı çıkarması, uzun yıllardır korunan birikimin kısa sürede erimesine sebep olabilir.

Uzun vadeli bir bakış açısıyla riskleri ve getirileri analiz ederek yüksek getiri sunabilecek ve her an uzun vadede düzenli getiri sunabilecek yatırım kanallarına yönelmeli. Elbette ki finansal literatüre hakim olarak teknik analiz yapabilmeyi profesyonel hale getirebilmekte gerekir.

Piyasa Çöküşlerinde Çeşitlendirme ve Risk Yönetimi Stratejileri Nasıl Uygulanır?

Piyasa çöküşlerinde portföy çeşitlendirmesi ve risk yönetim stratejileri gerçek hayatta ne kadar etkilidir? Çöküş anlarında risk yönetimi sağlıklı şekilde nasıl sağlanabilir?

Öncelikle bireysel yatırımcının bilmesi gereken en önemli konu varlık sınıfına yönelik yapılacak yatırımlarda riskleri azaltıcı bir çeşitlilik benimsemektir. Portföy oluştururken birden çok alana yönelik yatırım yapılabilmeyi sağlayacak eşit bir dağılım sağlamak gerekir.

Konuya sektörel açıdan yaklaşmak gerekirse bazı şirketlerin yatırım yönüyle daha elverişli olduğu fark edilir. Sektör ve şirket farkını göz ardı etmeden büyümeye elverişli bir yapılanması bulunan ve gelecek vaat eden şirketlerin hisse senetlerine yönlenebilir.

Risk yönetimini doğru şekilde analiz edebilmek için öncelikle teknik terimlere hakim olmak gerekir. Bu açıdan risk yönetimi için önemli görülen risk yönetim araçları araştırılmalı ve uygulanmalıdır. Her türlü yatırım aracının muhakkak ki bir muadili ve alternatifi vardır.

Bu yönüyle yatırım yaparken köşeye sıkışmış gibi hissetme düşüncesinden çıkarak daha geniş perspektifte uzun vadede daha karlı hangi yatırım araçları portföyü daha sağlıklı hale getirir? sorusunun yanıtlayabilmek gerekir. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Anıl UZUN