Yatırımcılar Kâr İçin Opsiyon Ve Türevlerden Nasıl Yararlanabilir?

Yatırımcının kar elde edebilmesi için önemli görülen opsiyon ve türevler kavramlarının faydasını anlayabilmek için işleyişine hakim olmak gerekir. Varlık fiyatının düşeceğini daha önceden öngörerek satım opsiyonunda bulunmak fiyat düştüğünde oluşabilecek zararı önlemek için gereklidir.

Aynı şey türev içinde söylenebilir. Finansal varlığı koruma amacıyla spekülatif piyasalarda oluşacak dengesizliklerden dolayı ileride fiyatın düşebileceği düşüncesi ile yatırım yapma işlemine denir. Bu süreçte her iki kavram da yatırımın fiyat dalgalanmalarına karşı korunmasını sağlayacaktır.

Piyasalardaki ani fiyat değişiminde oluşabilecek zararı önleme amaçlı olarak değerlendirilen bu iki kavram aslında yatırımdan kar elde etmeyi de sağlar. Opsiyon işlemi ile kar elde etmek isteyenler içinde bulunduğu dönemdeki fiyatı kullanarak belirli bir tarihe kadar varlığı satma hakkını kullanabilir.

Varlığın fiyatının artacağını düşünenler ise belirlediği tarihe kadar varlığı satın alma hakkına sahiptir. Opsiyonel satma adı verilen başka bir işlemde ise sahip olunan yatırım opsiyon sözleşmesi ile prime dönebilir.

Süreçte uzun ya da kısa vadeli pozisyonlarda yüksek kar elde edilebilir. Gelecekteki bir tarih için satma taahhüdü veren bir kişi vadeli işlemler uygulayarak satış sürecinde kar sağlayabilir.

Arbitraj ve yayılma stratejileri kullanılarak aynı veya farklı varlık sınıfından kombinasyon yaparak kar sağlanabilir. Kritik süreçlerde yüksek kar elde etme amacıyla değerlendirilen bu iki kavram kendi içinde bazı risklerde barındırabilir.

Seçenekler Ve Türevler Nelerdir Ve Yatırımda Nasıl Çalışırlar?

yatırımcılar kâr İçin opsiyon ve türevlerden nasıl yararlanabilir

Yatırım piyasalarında öne çıkan seçenekler ve türevler genellikle döviz, hisse senedi, enfiye gibi varlıkların fiyat değişimleri sırasında oluşacak karı korumayı amaçlayan kavramlardır. Seçenekler bir diğer adı ile opsiyonlar var olan varlığın daha yüksek kar getirecek bir oranla satılması işlemidir.

Yatırım sırasında öne çıkan türev kavramı ileride bir tarihte teslimatı yapılacak bir malın ya da finansal aracın kaldıraç kullanılarak alım satımının yapılması işlemidir. Piyasalarda kullanılabilen 4 farklı türev türü bulunur. Bunlar; Opsiyon, Futures, Forward ve Swap’tır. 

Türevin kullanılabileceği finansal ürünler arasında; faiz, hisse senetleri, emtialar ve tahviller yer alır. Türev ürünleri açık piyasalarda veya vadeli işlem piyasalarında kullanılabilir. Hemen herkesin yatırım aracı olarak değerlendirdiği hisse senedi ve döviz gibi varlıkların fiyat değişiminde yaşanacak kazancı getiri olarak sunan finansal araçlara denir. 

Özellikle vadeli işlemlerde alma veya satmayı da taahüt eden bir sözleşme olarak yatırımda kullanılan bu çeşitlilik standart bir borsa gibi düşünülebilir. Kar etme kadar zarar etme olanağı da bulunur. İçlerinde en çok tercih edileni Swaplardır.

İki farklı varlık arasında faiz ya da para birimi ödemelerini değiştirecek bir uygulamadır. Değişken ya da sabit faiz oranlı olmak üzere iki farklı türü bulunur. Sonuçta; tüm bu örneklerde amaç yatırımın büyük riskten korunmasını sağlayabilmektir. Portföyü çeşitlendirirken karmaşıklıktan uzaklaşarak yüksek risk oranını azaltmak hedeflenir.

Yatırımcılar Riskten Korunma Ve Gelir Yaratma Seçeneklerini Nasıl Kullanabilir?

Yatırımcılar piyasada oluşan risk dalgasını minimize hale getirerek en az zararla süreci tamamlayabilmek için neler yapabilir? Riskten korunma ya da gelir yaratma seçenekleri en verimli şekilde nasıl kullanılır?

Yatırımın riskten korunabilmesi için hisse senedi opsiyonları öne çıkan kavramlar arasında yer alır. Belirli bir fiyat üzerinde satma ya da alma dengesini korumayı sağlayan bu kavram var olan portföyü geliştirerek oluşabilecek risk dalgasına karşı korumayı sağlar.

Yatırımı riskten korumayı sağlayacak bir başka hamle vadeli işlem sürecidir. Daha önceden ileri bir tarih belirlenir ve o tarihte zarar etmeden var olan fiyattan yatırımı alma veya satma taahhüdü verilir.

Vadeli işlemler sayesinde yatırım fiyat dalgalanmalarına karşı korunaklı hale gelir. Yatırımcının tercih ettiği bir diğer yöntem ise kaldıraçlı ürünlerden elde edilecek getiridir. 

Ufak bir yatırımla büyük pozisyonlar alabilmeyi sağlayan kaldıraçlı ürünler yatırımcının oluşabilecek mali riskten en az şekilde etkilenmesini sağlayacaktır. Tüm bu yöntemler yatırımcının yüksek riskten kaçınarak ek gelir elde etmesini sağlayacak bazı avantajlar sunar.

Hisse Senedi Opsiyonları Ve Vadeli İşlemlere İlişkin Stratejiler Nelerdir?

Yatırımcının hisse senedi piyasalarında yoğun olarak kullandığı opsiyon türleri alım ve satım opsiyonu olarak iki farklı seçenekte gruplandırılır. Belirli bir tarihte daha önceden belirlenen bir fiyattan ürünü alma veya satma üzerine kurgulanmış opsiyon işlemleri, vade sonunda ürünün satışında kar elde etmeyi amaçlar.

Döviz riskine karşı var olan yatırımı korumayı sağlayan opsiyon işlemleri kurda yaşanabilecek değişikliklerden yatırımın olumsuz etkilenmesinin önüne geçer. Spotta oluşan her türlü faydacı adım yatırımı olumlu yönde etkiler.

Yatırımda sunduğu kazanç payı daha yüksektir. Ufakta olsa risk payı bulunur. Ancak opsiyon alan kişinin en fazla yaşayabileceği kayıp ödediği prim ile sınırlandırılmıştır.

Vadeli işlemlerde opsiyon piyasaları değerlendirilirken viop emir türleri öne çıkar. Risk toleransını ortadan kaldıran tüm stratejilerde amaç yatırımın büyük piyasa dalgalanmalarında dahi korunabilmesidir.

Hisse senedi opsiyonlarına yönelik geliştirilen stratejiler arasında en çok kullanılanı boğa pazarı stratejisidir. Yatırımcının yüksek kar sağlayabilmesi için piyasalarda yaşanacak yeni bir atağı beklediği bu strateji dışında “ayı pazarı” stratejisi de değerlendirilebilir. Vadeli işlemlerde ise daha çok ters yatay yayılma stratejisi kullanılır.

Türevlerle Hangi Riskler Ve Marj Gereksinimleri İlişkilidir?

türevlerle hangi riskler ve marj gereksinimleri ilişkilidir

Yatırımın değerlenmesi için kullanılan türev ürünleri beraberinde bazı riskleri de getirir. Bu riskler marj gereksinimleri ile nasıl ilişkilendirilebilir?

Piyasadaki risk farklı bir finansal göstergeye yönelik oluşabilecek değer değişimini içerir. Hemen her yatırımcının başına gelen fiyat dalgalanmalarından kaynaklı beklenmedik durumlarda yatırımcının zarara uğrama payı bulunur.

Dönemin kurunda yaşanan ani faiz değişimleri de türev ürününü etkileyebilir. Piyasalara tam olarak hakim olmadan türev stratejisini deneyenler teknik açıdan zayıf olan bir hamlede operasyonel bir zarara uğrayabilir.

Bazı türev türlerinde ise likidite düşüktür. Düşük likiditenin olduğu yerde işlem yapabilmek oldukça zor hale gelir.

Piyasalardaki fiyatlar anlık değişebilir. Beklenmeyen bir pozisyon oluştuğunda ortaya çıkan zorluk likit endişesi oluşturur. Türevler ile marj gereksinimleri arasındaki ilişki pozisyon açma veya bu pozisyonu sağlıklı şekilde sürdürebilmeyi sağlayan bir bağa sahiptir.

Yapılan işlemin piyasa koşuluna göre marj gereksinimleri değişkenlik gösterebilir. Volatilitesi yüksek olan yatırımlar yüksek marj gereksinimleri barındırır.

Deneyimli Yatırımcılar İçin Gelişmiş Türev Stratejileri Var Mı?

Yatırım konusunda belirli bir seviyeye ulaşmış ve deneyim kazanmış olan yatırımcıların değerlendirebileceği gelişmiş türev stratejileri bulunur. Bu stratejileri kullanan bir yatırımcı karmaşık pozisyonları en iyi şekilde kombine ederek riskleri doğru yönetir hale gelir.

Burada amaç getiriyi arttırırken piyasa koşullarında oluşan faydadan yararlanabilmektedir. Deneyimli yatırımcının daha çok hakim olduğu gelişmiş türev stratejileri arasında ilk sırada vadeli işlem stratejileri yer alır. 

Aynı varlık kullanılarak farklı vadeli işlem pozisyonlarında değerlendirilir. Genellikle uzun vadede işlem yapacakların değerlendirdiği bir stratejidir.

İki varlık arasında oluşacak fiyat farkından faydalanarak en doğru pozisyonu oluşturmayı sağlayacaktır. Deneyimli yatırımcının kullandığı gelişmiş tüm türev stratejileri esasında otorite veya piyasa dalgalanmasına karşı yatırımı korumayı sağlar.

Uzun vadeli işlemlerde fiyat farklılığından faydalanarak avantaj elde etmek isteyenler fiyat dalgalanmalarından faydalanarak en doğru anı yakalar.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Anıl UZUN