Büyük Veriyi İşletme Büyümesi İçin Nasıl Kullanabilirsiniz?

Büyük veri diğer bir ifade ile big datayı işletme büyümesi için kullanmak isteyenler stratejik olarak hareket etmelidir. Ortaya konacak herhangi bir hamle doğrudan müşterinin deneyimini kusursuz hale getirmeyi sağlayacak farklı avantajlar sunabilir. İşletmenin büyüyebilmesi için kullanılması gereken bazı püf noktalar bulunuyor.

Öncelikle kişinin müşteriden gelecek her türlü davranışı doğru şekilde analiz etmesi gerekiyor. Hedefe dönük atılan her yeni adım en doğru şekilde satış yapmaksa müşterinin bu konuda ne düşündüğünü bilmek önemli olacaktır. 

Burada olumlu bir etki oluşturmak isteyenler belirli dönemlerde kampanyalar düzenleyerek müşteri davranışları üzerinde ılımlı bir etki oluşturabilir. Konuyu daha da kişiselleştirelim.

Müşteri her zaman için daha çok kendine özgü kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşamak isteyebilir. Böyle bir durumda belirli bir kitleye dönük big data analitiğini öne çıkararak kampanyalar, teklifler veya özelleştirilmiş reklam faaliyetleri uygulanabilir.

Her zaman için verimliliği artıracak önlemler alınırken maliyetleri azaltmak hedeflenmeli. Var olan bağı sıkı tutarken amaç var olan portföyü büyük veri analitiğini kullanarak genişletebilmektir.

Planlı satış noktasında oluşabilecek tüm tehditleri ortadan kaldırarak riskli durumları daha sağlıklı yönetmek isteyenlerde büyük veri analitiğini kullanabilir. Anlıyoruz ki bu analitik aslında hedefe dönük her yeni adımda doğru kararlar verebilmeyi sonuçları fark edebilmeyi daha kolay hale getiriyor.

Büyük Veri Nedir ve Nasıl Çalışır?

büyük veri nedir

Literatürde Big Data olarak anılan bu kavram aslında geleneksel piyasalarda işletme araçlarını kullanarak veri üretebilmeyi sağlayan bir sistemdir. Büyük veri çeşitlilik açısından oldukça fazladır ve bir o kadar hacimlidir.

Çalışma prensibi yeni veri kaynaklarından elde edilen daha büyük ve daha karmaşık veri kümelerini ifade eder. Kendi içerisinde oldukça geniş bir veri kataloğu barındıran big data internet istatistiklerinden kişisel bloglara, sosyal medya yayınlarından GSM operatörlerine kadar hemen her alanda kayıt edilmesi gereken bilgileri tek bir potada barındırır. 

Çalışma prensibi farklı kaynaklardan verileri topladıktan sonra uygun bir formatta bir araya getirmek ve depolamaktan ibarettir. Geleneksel veri tabanları artık günümüzde yerini daha çok gelişmiş bir depolama sistemine bırakıyor.

Özellikle büyük hacimli dosyaların daha kolay depolanabilmesi için daha popüler araçlar kullanılıyor. Verilerin işlenmesi ve analiz süreci de yine bu araçlardan faydalanarak gerçekleştiriyor

Son aşamada veri görselleştirme araçları kullanılarak grafiklerle veya renklendirilmiş tablolarla analiz ediliyor. Ortaya çıkan sonuçlar pazarlama stratejisinde etkin olarak kullanılıyor.

Büyük Veriyi Etkili Bir Şekilde Nasıl Toplayıp Depolayabilirsiniz?

Bunun için ilgili personelin veri yönetim süreçlerini yakından takip etmesi gerekir. Bu süreçte özellikle verinin toplanması ve depolanması sırasında bazı popüler araçlardan yararlanılır.

Sosyal medya online siteler, etkileşimi arttıracak kaynaklar üzerinden veri toplama işlemi başlatılır. Ardından veri formatlama aşamasına geçilir. Bu süreçte en çok yararlanılan veri toplama araçları arasında toplanan verileri hem dönüştüren hem de yüklemeyi sağlayan ETL araçları kullanılabilir.

Bir sonraki aşamada eş zamanlı olarak veriyi toplayıp akışı kusursuz hale getirilecek araçlar kullanılır. Veri toplama aşaması tamamlandıktan sonra veri depolama aşamasına geçilir. Büyük verilerin kümelendirilerek depolanması dağıtılmış dosya sistemleri ile sağlanır.

Daha esnek modelleme araçları kullanılarakta veri depolama sistemi aktif olarak değerlendirilebilir. Buna örnek NoSQL veri tabanı daha büyük verileri depolamaya oldukça uygundur. Verileri analiz ederek raporlamak için daha çok Google BigQuery uygulamasından faydalanılır.

Veri depolaması sırasında işleri daha kolay hale getirecek organizasyon yöntemleri bulunur. Öncelikle veriler önem sırasına göre çok önemli olandan az önemli olana doğru sıralanabilir.

Ardından daha fazla alan elde edebilmek için veri sıkıştırma teknikleri denenebilir. Olası durumlarda yaşanabilecek mağduriyetleri önleyebilmek için veri yedekleme araçları kullanılabilir.

Büyük Veri Analitiği İçin En İyi Araçlar Nelerdir?

Günümüzde işletmelerin en sık kullandığı big data analitiği için en etkili araçlar özellikle verinin toplanması, depolanması ve işlenmesi süreçlerini destekleyici olması yönüyle popülerliğini koruyor.

İtibarı yüksek, güvenilir, hedef kitleye dönük içerikler üreterek rekabet ortamında bir yer edinebilmiş markaların büyük veri analitiği için kullanmış olduğu araçlar arasında şunlar yer alıyor:

» Microsoft Power BI

» Apache Hadoop

» Google BigQuery

» Talent

 

Müşteri Davranışlarını Anlamak İçin Büyük Veriyi Nasıl Kullanabilirsiniz?

Müşterinin markaya yönelik sergilediği davranışların arka planındaki sebebi anlayabilmek için büyük veriyi kullanmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli? Kusursuz bir strateji geliştirmek isteyenler müşteri deneyimini iyileştirerek rekabet ortamında markasını büyütmek isteyenler için farklı stratejiler bulunur.

Büyük veri analitiği kullanılırken benzer özelliklere sahip olan müşteriler belirli bir grupta kategorize edilir. Tüm veriler bir araya getirildikten sonra aynı gruptaki kişilere özel kampanyalar sunulabilir.

Müşterinin davranışlarını anlayarak doğru bir iş stratejisi geliştirmek isteyen bir kişi için büyük verinin kullanımı büyük avantajlar da sunar. Memnuniyeti üst düzeye çıkarabilmek ve iş performansını kaliteli hale getirebilmek için geliştirilecek her türlü strateji ileriye dönük büyüme hedefi bulunan bir marka için oldukça önemlidir.

Bu süreçte müşterinin ilgi alanına dönük kişiselleştirilmiş bir pazarlama planı oluşturulabilir. Tercihe dönük veri analizi süreçte istenen seviyeye ulaşabilmeyi daha kolay hale getirecektir. Satış sürecinde en çok fayda sağlayacak olan veri toplama süreci davranışların analiz edilmesidir.

Verinin toplanması, analiz edilmesi ve uygulanması sürecinde big data kullanılabilir. Son dönemlerde web site ziyaretleri ne durumda?

Ziyaretçilerin satın alma davranışları hangi yönde daha çok öne çıkıyor? Hedefe dönük oluşturulan kampanyalar ne kadar etkili? gibi soruların yanıtları aranarak müşteri davranışlarını anlamak daha mümkün hale gelebilir.

Pazarlamada Büyük Verinin Rolü Nedir?

Bir ürünün satış ve pazarlama noktasında büyük veri kullanmanın stratejik olarak olumlu avantajları bulunur. Pazarlamadaki en büyük avantajı hedef kitleyi doğru anlayabilmeyi sağlamaktır.

Müşteri davranışları neyi, neden satın aldığı ve satın alma dürtüsünün arka planındaki geçmiş deneyimlerini anlayabilmek, detaylı analiz yapabilmek için büyük veri kullanılır.

Bu bilgiler sayesinde aslında daha çok kişiselleştirilmiş bir müşteri deneyimi sunabilmek mümkün hale gelir. Farklı dönemlerde gerçekleştirilen kampanya ve reklamlar tamamen büyük veri odaklı izlenen bir stratejinin yansımasıdır.

Bu durum ileride müşterinin davranışlarının neye dayalı olarak gerçekleştiği pazarlama sürecinde satın alma deneyiminin payı gözlemlenebilir.

Büyük veri analitiği sayesinde pazarlama stratejileri daha temelden kusursuz bir satış sürecini başlatabilmeyi mümkün hale getirir. Yapılan her türlü paylaşımı eş zamanlı olarak izleyebilme ve oluşan eksiklikleri giderebilmek için bir fırsat alanı oluşur. Büyük veri sayesinde geçmişteki satışların analizi yapılarak bugüne entegre edilebilen bilgilerin açığa çıkmasını sağlanır.

Zamanla müşteri portföyü genişlerken yalnızca müşterinin ihtiyacına yönelik içerik üretmek daha kolay, pratik ve masrafsız hale gelir. Rakiplerin yoğun olduğu bir ortamda düşünüldüğünde büyük birini işletmeye katacağı fayda oldukça fazladır.

Rakiplerin analiz edilmesini sağlarken satış sürecinde trend olana yönelmeyi sağlar. Bu strateji güçlü ve zayıf ayrımının net olarak görebilmeyi de kolaylaştırır. İçerik üretirken daha fazla etkileşim alabilecek ve müşterinin ilgisini çekebilecek olan başlıklara yönelmeyi mümkün hale getirir.

Büyük Veri ile İşletme Operasyonlarını Nasıl Geliştirebilirsiniz?

büyük veri nasıl çalışır

Big data ile işletme operasyonları daha sağlıklı şekilde yönetilebilir hale getirilebilir. Bu süreçte operasyonel verimi artıracak olan önemli konu büyük verinin nasıl kullanıldığıdır?

Big data analitiği operasyonel süreçte doğru yerde kullanıldığında maliyetleri azaltırken zamandan tasarruf sağlar. İşin en verimsiz boyutundan en verimli haline geçiş yapmasını sağlar. Bu sayede olumsuz her süreç kendi içerisinde zamanla olumlu hali evrilir.

Bir karar almak ve bu kararı süreçte sistematik olarak uygulamak ancak büyük verinin desteği ile mümkündür. Operasyonel süreçte alınacak kararların mantık hatasını ortadan kaldırarak bilinçli bir tercih yapabilmekte rolü büyüktür.

Big data analizi sayesinde elde bulunan stokların doğru zamanda yenilenmesi ve kaliteli yönetilmesi sağlanır. Herhangi bir eksiklik veya aksaklık durumunda her aşamanın izlenmesini mümkün hale getirir.

Operasyonel sürecin bir parçası olan tedarik zinciri büyük veri sayesinde potansiyeli açığa çıkararak oluşabilecek aksaklıkları fark edebilmeyi sağlar. Çalışanların performansı çok rahat gözlemlenebilir.

Etkili bir iş planı oluşturularak kriz anlarına nasıl müdahale edilebilir? sorusunun yanıtı kısa sürede alınabilir.Tüm bu seçenekler doğru ve yerinde uygulandığında işletme faaliyetleri daha verimli ve bilinçli şekilde yönetilebilir. Dolaylı yoldan müşteri memnuniyeti ileri seviyeye taşınırken iş performansında belirgin bir yükseliş kazanılabilir.

Büyüme İçin Büyük Veriyi Kullanan İşletmelere Dair Bazı Örnek Olaylar Nelerdir?

Veriyi büyüme odaklı bir yaklaşımla kullanan işletmeler başarının kilidini çok kolay açabilir. Bunun örnekleri hem dünya çapında hem ülkemizde de oldukça fazladır. Dünyada popüler hale gelmiş ve günümüzde en çok tercih edilen iki farklı e-ticaret sektörü bu farkı çok net anlayabilmeyi sağlar.

E-ticaret satışı denildiğinde daha çok öne çıkan Amazon şirketinin big data kullanarak kendini öne çıkarması ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunabilmesi mümkün hale gelmiştir. 

Önemli olan sadece iyi bir fikre sahip olmak değil. Big datayı kullanarak algoritmaları doğru yönetebilmek, müşterinin geçmişteki satın alma deneyimlerinden yola çıkarak yeni ürünleri tedarik edip ve bu ürünler üzerinden karlı satış yapabilmenin bir örneğini sunmuştur.

Büyük Veride Veri Gizliliği ve Güvenliğini Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Veri gizliliği ve güvenliği oldukça önemlidir. Operasyonel süreç tamamen büyük veri üzerine kurgulanmışsa oluşabilecek hukuki bir problem veya bir güvenlik açığı ciddi kayıplara sebep olabilir. Peki veri büyükse bu durumda gizlilik ve güvenlik nasıl sağlanabilir?

Odaklanılması gereken en önemli konu bu verilerin güvenliği nasıl sağlanabilir? Aktif satış döneminde verilerin düzenli olarak şifrelenmesi ve çift faktörlü koruma metodunun aktif hale getirilmesi gerekir.

Önemli olan bu verilere yetkisi olmayan kişilerin erişimini durdurmaktır. Verilerin depolanması ve şifrelenmesi sırasında güvenlik önlemleri arttırılabilir. Sadece yetkili kişilerin sisteme girişi sağlanabilir.

Belirli aralıklarla sisteme kimlerin eriştiği ve verileri incelediği öğrenilebilir. Sıklıkla kullanılan bir diğer güvenlik önleyici adım veri maskeleme yöntemidir. Sahte ya da anonim bir veri kullanarak test ya da analizler yapılabilir. Bu durum gerçek verilerin ortaya çıkmasına engel olurken sistemin kendi içinde gelişimini de destekler.

İşletme sahibinin verilerin güvenliğini sağlayabilmesi için atması gereken bir diğer adım veri yedekleme sürecidir. Her zaman yedeklerin güvenilir bir yerde depolandığından emin olmak gerekir.

Yapılan her işlem atılan her adım veri koruma yasasına uygun ve hukuken pürüz oluşturmayacak bir denetim sürecinden geçirilebilir. Tüm bu yöntemler elle tutulur, geçerli ve uygulanabilir fikirlerden oluşuyor.

Bu süreçte aslında veri gizliliği odaklı atılan her yeni adım işletmenin rekabet ortamında var olan itibarını kuvvetlendirirken müşterinin hizmet alma sürecinde oluşturduğu kişisel verilere odaklanarak üst düzeyde koruyabilmeyi mümkün hale getiriyor.

Olası güvenlik açıklarını önlerken siber saldırılara karşı işletmenin daha sağlam ayakta kalabilmesini de mümkün kılıyor.

Büyük Veri Çözümlerini Uygulamadaki Zorluklar Nelerdir?

Temelinde şirketin satış sürecine büyük faydası bulunur ancak beraberinde bazı zorluklar da getirdiğini söylemek mümkündür. Öncelikle çözümleri uygularken verinin kalitesinden her zaman tam emin olunamayabilir.

Bazı durumlarda veri yanlış bir bilgi akışı ile birlikte de gelebilir. Bu aksaklığı önleyebilmek ise hem maddi açıdan bir eksikliğe sebep olurken hem de zaman alır. Farklı sistemlerden gelen verilerin var olan yapıya entegre edilmesi pekte kolay değildir.

Uyumsuzluk sorunları ile uğraşırken zaman kaybı oluşabilir. Büyük veri çözümleri genellikle her yerde karmaşık bir altyapı ile çalışır.

Bu karmaşıklık aslında performansta problemlere sebep olabilir. Büyük veriyi kendi projesinde kullanan bir işletmenin en çok endişe duyduğu konu güvenlik sürecidir. Verilerin korunması üst düzey bir ek güvenlik desteği ile ancak aşılabilir.

Büyük veriyi uygularken yaşanan zorlukların temelinde aslında bilgi yetersizliği yatıyor. Günümüzde bu alanda yetiştirilmiş kalifiye eleman bulmak pekte kolay değil. Bu durum işgücü piyasalarında veri akışını yönetmekte oluşan zorluk nedeniyle eksikliği net olarak hissediyor. 

Yakın gelecekte çözüm bulunması, çalışanların belirli bir eğitimden geçmesi ve bu alanda yetişmiş yetenekli uzmanlar ile işbirliği yapılması olası gözükür. Teknoloji her geçen gün hızla değişiyor. Büyük veri teknolojileri de ister istemez gelişiyor. 

Hızlı değişim sürecinde teknolojiyi her an güncel tutabilmek ve büyük veri odaklı bir yaklaşımla gelişime ayak uydurmak pekTe kolay değil. Bu durum büyük veriyi uygulamada zorlukları da beraberinde getiriyor. 

Son olarak şunu da eklemek gerek; büyük veriyi kullanırken gerekli depolama alanına ulaşmak için işletmeler ek kapasite talep edebiliyor. Bu sebeple maliyetler ister istemez kendiliğinden artıyor. 

Kaynakları yönetmek için çaba sarf eden bir işletmenin ek maliyetlere olan ödemesi var olan kazançta kar payını da azaltıyor. Bu konuda farklı çözüm yolları bulunmakla birlikte büyük verinin uygulamadaki zorlukları arasındaki en önemli başlıklardan biri olduğunu söylemek de mümkün.

Büyük Veride Gelecekteki Eğilimler Nelerdir?

Gelecekteki eğilimler teknolojinin gelişmesi ile birlikte ışık vadediyor, demek yanlış olmaz. Ticari hayatta değişen sistemlere en rahat ayak uydurabilen ve ihtiyaca göre şekil alabilen büyük veri hemen her işletmenin kullanmış olduğu bir hizmet haline gelecek.

Bu hizmetin sürekli olarak kullanılmasını destekleyecek veri bilimi ile olan ilgi arttıkça bu yönde eğitim almak isteyecek kişi sayısı da artacak. Şirketlerin yeni aldıkları elemanlarda isteyecekleri uzmanlık ölçüsü de değişecek gibi gözüküyor.

Şu anki operasyonel sistemlerde kullanılan datada verim düşüklüğü yaşanıyor. Fakat yakın gelecekte bu yönde olan eğilimin artmasıyla birlikte yaşanabilecek gecikmelerini azalması bekleniyor.

Şu anda var olan veri gizliliği sıkıntısının yakın gelecekte daha sıkı kararlar alınarak güvenlik riskinin ortadan kalktığı bir kullanım sürecine evrilmesi de mümkün gözüküyor.

Farklı veri kaynaklarından gelen bilgiler oldukça zor ve karmaşık bir süreçten geçiyor. Ancak yeni sisteme entegre edilebiliyor. Hızla gelişen teknloji ile birlikte gelecekte tüm bu operasyonel zorlukların da ortadan kalkması bekleniyor.

Özellikle yapay zekadaki bu gelişim düşünüldüğünde bu süreçte oluşabilecek tüm pürüzlerin zamanla ortadan kalkması ve sürecin daha iyi hale getirilmesi mümkün gibi gözüküyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Anıl UZUN